Deiyonizasyon Sistemleri

Doğada bulunan suların içerisinde, çözünmüş mineral tuzları mevcuttur. Bu tuzlar, suyun içinde pozitif yüklü katyonlar ve negatif yüklü anyonlar olarak ayrışır. Deiyonizasyon işlemi, bu iyonların miktarını minimum seviyelere indirerek suyun arıtılmasını sağlar.

Deiyonizasyon Sistemi, suyun içindeki mineral iyonlarının -katyon ve anyon- uzaklaştırılması işlemidir. Bu proses, özel reçine dolgusu içeren iyon değiştirici üniteler aracılığıyla gerçekleştirilir. Katyon değiştirici ünitesi, katyon iyonlarını uzaklaştırırken, anyon değiştirici ünitesi anyon iyonlarını uzaklaştırır. Hem katyonik hem de anyonik iyonların arındırıldığı üniteye ise Karışık Yatak İyon Değiştirici (Mixed Bed) denir. İyon değiştirici reçinelerden geçen su, katyon değiştirici reçinelerde bulunan H+ iyonları ile pozitif yüklü iyonları ve anyon değiştirici reçinelerde bulunan OH- iyonları ile negatif yüklü iyonları değiştirir. Bu iyon değişim reaksiyonu sonucunda OH- ve H+ iyonları birleşerek su moleküllerini oluşturur. Bu şekilde arındırılan su, pozitif ve negatif yüklü iyonlardan büyük ölçüde arındırılmış olur. İyonları tutan reçineler, zamanla doygunluk noktasına ulaşırlar ve istenilen kalitede su üretimi gerçekleştiremezler. Bu reçinelerin yeniden kullanılabilir hale gelmesi, rejenerasyon adı verilen bir işlemle yapılır. Rejenerasyon sırasında anyonik reçine kostik ile, katyonik reçine ise asit ile temizlenir.

Deiyonizasyon Sistemleri, çıkış suyu kalitesini etkileyen faktörler arasında tank sayısı, ham su kalitesi, iyon değiştirme tipi ve miktarı gibi bir dizi çeşitli unsura bağlı olarak sonuç verir.

Deiyonizasyon Sistemleri

Endüstriyel su alanında müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak hizmetlerimiz sizlerle.

Sıkça Sorulan Sorular

Sistemlerimiz ile ilgili spesifik olarak en çok merak edilenlere yer verdik.

Sistem hazırlama süresi, proje büyüklüğü ve karmaşıklığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Genellikle, standart sistemler için hazırlık aşaması birkaç hafta sürebilirken, özelleştirilmiş projeler için daha uzun bir süre gerekebilir. Uzman ekibimiz, hızlı ve etkili bir şekilde hazırlık sürecini tamamlamaya odaklanır.
Elektrodeiyonizasyon, klasik iyon değiştirme reçinelerini kullanarak, proses suyunda bulunan iyonları giderir, fakat önemli bir farkla : Yatak içinden geçen bir elektriksel akım sayesinde, kirletici iyonlar aralıksız olarak, besleme suyundan, konsantre hattına doğru hareket ederler. Bu sayede su saflaştırılır ve klasik rejenerasyon proseslerinin sebep olduğu zaman, para ve kimyasal kayıplar önlenmiş olur.
Genelde tek kullanılmazlar ama işletmelerde düşük hassasiyetteki iletkenliği yakalamakta kullanılan önemli sistemlerdir. Bu yüzden genelde işletmelerde deiyonize sistem veya ters ozmoz çıkışına sistemin dizaynı yapılır. Katyonik ve anyonik reçinenin tek kolonda (tankta) bulunduğu mix (karışık) yataklı sistemlerdir. Mixbed sistemleri özellikle suyun iletkenliğinin çok düşük (< 0,1 µS/cm) istendiği tesislerde kullanılır. Mixbed Üniteleri otomotik veya manuel valf, reçinenin konduğu reçine kolonu (tankı) ve mixbed reçine mineralinden oluşur. Arıtılacak olan suyun iletkenlik değerine, ihtiyaç debisine ve en önemlisi çıkışta istenilen iletkenlik hassasiyetine bağlı olarak projelendirilirler. Bu sistemlerdeki reçine rejenere edilemez.
Evet, müşteri ihtiyaçlarına uygun çözümler sunabilmek için sürekli Ar-Ge çalışmalarına önem veriyoruz. Teknolojik gelişmeleri takip ederek, yenilikçi ve çevre dostu su arıtma sistemleri geliştiriyoruz ve müşterilerimize en güncel çözümleri sunuyoruz.